5 Prill, 2022

Инспирирајте ги девојките на нивното патување во светот на технологијата

Девојки во лидерство: Постигнување на еднаква иднина во светот на КОВИД-19

Декларација за Меѓународниот ден на жената – 8 март 2021 година, ден кој се манифестира со сите достигнувања на жената на сите сфери. Сега е време целосно да се искористи моќта на лидерството на жените и девојките за да се реализира поправедна, инклузивна и одржлива иднина.

„Девојки во светот на кодирање“

Ова е мотото на повикот на Дигитал Скул, во знак на поддршка не само денес, туку секој ден, на сите девојки кои имаат волја и желба да напредуваат во областа на кодирањето и информатичката технологија.

Учеството на женскиот пол во различни сектори на работа континуирано се зголемува, што резултира со инклузивност и еднаквост. Вреди да се напомене дека во областа на информатичката технологија, девојките имаат многу големо влијание, како резултат на интересот особено во областа на програмирањето.

Дигитал Скул, од 2015 година, годината на своето основање, го поддржува присуството на девојчиња на секое ниво на компанијата, почнувајќи од: менаџмент, наставни инструктори, администрација и човечки ресурси. Несомнено, овој состав е силно надополнет со нашите студенти кои веќе неколку години го следат курсот за програмирање.

Зголемување на бројот на девојки кои кодираат

Денес, ние сме горди што гледаме дека младите луѓе изразуваат поголем интерес за технологијата, а особено за кодирањето. Инвестирањето во учењето кодирање е долгорочна инвестиција, програмирањето се смета за професија на иднината.

Околу 30% од учениците во Дигитал Скул се девојчиња

Со зголемувањето на свеста, зголемен е и бројот на ученици во Дигитал Скул, особено девојчињата, каде нивното учество во повеќето групи е зголемено за околу 30%.

Нашите девојки создадоа креативни и функционални програми кои ја олеснуваат работата, особено реалните проекти за клиентите. Ги покануваме сите девојки на возраст од 8-18 години да научат кодирање кај нас бидејќи нашата иднина е во ваши раце.