13 Prill, 2023

Gjuhët programuese të cilat janë në trend në vitin 2023

Të gjithë jemi dëshmitarë që për çdo ditë teknologjia vazhdon të përparojë me një ritëm të paprecedentë, dhe ky fakt na tregon se edhe kërkesa për programues vazhdon të rritet — në të njejtën kohë të rriten edhe problemet teknologjike, nevoja për shpikje dhe ide të reja. Nuk ekziston ndonjë gjuhë programuese që mund t’i zgjidhë të gjitha problemet. Që nga shpikja e gjuhës së parë programuese në vitin 1883 nga Ada Lovelace dhe Charles Baggage, deri më sot janë krijuar shumë gjuhë programuese për të zgjidhur probleme nga ata më të thjeshtat deri në ato më komplekse, varësisht nga nevoja. Krijohen dhe prezentohen gjithnjë gjuhë të reja të programimit për t’i përmbushur kërkesat e bagazhit teknologjik gjithnjë në ndryshim. Si e tillë, është e rëndësishme që të qëndrojmë në trend me gjuhët e fundit të programimit dhe veçoritë e tyre. Në këtë blog të shkurtër, ne do të përmendim gjuhët programuese më të mira dhe në trend për të mësuar në vitin 2023 dhe pse ato duhet të marrin vëmendjen tuaj. Ne i kemi zgjedhur disa prej tyre:

Python

Python është një nga gjuhët më të njohura dhe më të përdorura. Është gjuhë e lehtë për t’u mësuar dhe zakonisht u rekomandohet fillestareve. Shtrohet pyetja se cfarë e bënë gjuhën programuese Python kaq të veçantë?

Do t’i përmendim disa nga karakteristikat e kësaj gjuhe:

  • Është e lehtë për t’u mësuar – mund të mësohet më shpejtë se sa një gjuhë tjetër programuese.
  • Është e lehtë për t’u kuptuar (lexuar) – është gjithashtu e lehtë për të kuptuar apo lexuar kodin e dikujt tjetër.
  • Është e lehtë për t’a marrë, instaluar dhe vendosur.

Është një gjuhë e gjithanshme që mund të përdoret për zhvillimin e uebit, analizën e të dhënave, inteligjencën artificiale dhe shumë gjëra të tjera. Disa nga uebfaqet që bazohen në Python janë: Dropbox, Quora, Instagram, BitTorrent, YouTube, etj.

Java

Java është një gjuhë programimi e orientuar në objekte (OOP) që u zhvillua në vitin 1991 nga Sun Microsystems INC, nën udhëheqjen e James Gosling dhe Patrick Naughton. Përdoret gjërësisht për ndërtimin e aplikacioneve desktop, ueb, dhe celular. Në këtë blog, ne do të paraqesim veçoritë kryesore të Java dhe arsyen pse përdoret kaq shumë nga programuesit. Qasja e orientuar në objekte të Java i lejon zhvilluesit të shkruajnë kode modulare dhe të ripërdorshme, duke e bërë më të lehtë zhvillimin e aplikacioneve komplekse. Për më tepër, sintaksa e saj e pastër dhe koncize, e ngjajshme me C++ dhe C#, e bënë të lehtë për t’u mësuar dhe përdorur për programuesit e njohur me këto gjuhë. Disa nga framework më të njohur të gjuhës programuese Java janë: Spring, Hibernate dhe Struts të cilët ofrojnë një gamë të gjërë funksionalitetesh. Si përfundim, Java është një gjuhë programimi e fuqishme dhe e gjithanshme që është bërë një nga zgjedhjet më të njohura për zhvilluesit. Përparësitë e tij të shumta, duke përfshirë pavarësinë e platformës, programimin e orientuar në objekte, libraritë standarde gjithëpërfshirëse, veçoritë e sigurisë dhe framework-at e njohura, e bëjnë atë një zgjedhje të shkëlqyer për zhvillimin e aplikacioneve në një gamë të gjerë industrish. Pavarësisht nëse po kërkoni të mësoni një gjuhë të re programimi ose dëshironi të zhvilloni aftësitë tuaja në Java, ka shumë burime të disponueshme të filloni të mësoni të programoni në Java.

Javascript

JavaScript është gjuhë programimi ose gjuhë skriptimi për Ueb, që mund të përditësoj dhe ndryshojë si HTML-në ashtu edhe CSS-në, e gjithashtu mund të kryej llogaritje, manipulojë dhe validojë të dhëna. Është një gjuhë nga ana e klientit që funksionon në shfletues dhe përdoret për të përmirësuar përvojën e përdoruesit duke shtuar përmbajtje dinamike, elemente ndërvepruese dhe animacione në faqet e internetit. Fleksibiliteti dhe thjeshtësia e JavaScript e bënë atë një zgjedhje të zakonshme për zhvilluesit. Sintaksa e tij është e lehtë për t’u mësuar dhe përdorur, veçanërisht për ata që njohin gjuhë të tjera programimi si C++ ose Java. Libraritë e saj, framework-et e bëjnë më të lehtë zhvillimin e shpejtë të aplikacioneve komplekse. Framework-et e njohura si ReactJS, AngularJS dhe VueJS ofrojnë një gamë të gjerë funksionalitetesh. JavaScript është një gjuhë e gjithanshme që mund të përdoret si për zhvillimin e front-end ashtu edhe për back-end. Me ngritjen e Node.js, JavaScript tani përdoret për të ndërtuar aplikacione edhe nga ana e serverit, API dhe mikroshërbime. Kjo do të thotë që zhvilluesit tani mund të përdorin JavaScript për të ndërtuar aplikacione të plota, duke përdorur të njëjtën gjuhë si në front-end ashtu edhe në back-end. Si përfundim Javascript bashkë me framework-et e tij per momentin janë gjuhët më të përdorura për zhvillimin e uebit.

Kotlin

Kotlin është një gjuhë programimi moderne, e ndërtuar në mënyrë statike, e krijuar për të ekzekutuar në Java Virtual Machine (JVM) që është bërë gjithnjë e më e famshme vitet e fundit, veçanërisht për zhvillimin e Android aplikacioneve. Kotlin është i ndërveprueshëm me Java, që do të thotë se zhvilluesit mund të përdorin të dyja gjuhët brenda të njëjtit projekt. Ndërveprueshmëria e Kotlin me Java i lejon zhvilluesit të përdorin libraritë dhe framework-et ekzistuese të Java, duke e bërë më të lehtë integrimin e Kotlin në projektet ekzistuese. Mbështetja e tij për platforma të shumta, duke përfshirë Android, iOS dhe ueb, do të thotë që zhvilluesit mund të përdorin Kotlin për të ndërtuar aplikacione në një gamë të gjerë platformash. Si përfundim, Kotlin është një gjuhë moderne programimi që ofron një gamë të gjerë karakteristikash dhe përfitimesh për zhvilluesit. Përputhshmëria e tij me platforma të shumta dhe mbështetja për programimin funksional e bëjnë atë një mjet thelbësor për zhvillimin e softuerit modern. Me komunitetin e tij aktiv të zhvilluesve dhe mbështetjen nga kompanitë kryesore të teknologjisë si Google, Kotlin është gati të vazhdojë rritjen dhe popullaritetin e tij në vitet e ardhshme.

Swift

Si përmbledhje, Swift është një gjuhë programimi moderne e zhvilluar nga Apple për ndërtimin e aplikacioneve në platformat e Apple si macOS, iOS, watchOS dhe tvOS. Ajo u prezantua për herë të parë në 2014 si një zëvendësim për Objective-C, e cila kishte qenë gjuha kryesore e përdorur për zhvillimin e iOS dhe macOS. Popullariteti i Swift është nxitur nga integrimi i tij i ngushtë me ekosistemin Apple dhe lehtësia me të cilën mund të përdoret për të ndërtuar aplikacione vendase për iOS dhe macOS. Për më tepër, pjesa qe Swift e ka open-source ka çuar në zhvillimin e një komuniteti të zhvilluesve që kontribuojnë në rritjen dhe zhvillimin e tij. Si përfundim, Swift është një gjuhë programimi e fuqishme, moderne që është bërë një mjet thelbësor për ndërtimin e aplikacioneve në platformat Apple. Siguria, shpejtësia dhe lehtësia e përdorimit të tij, së bashku me integrimin e ngushtë me ekosistemin Apple, e bëjnë atë një zgjedhje të shkëlqyer për zhvilluesit.

Go (Golang)

Go (i njohur gjithashtu si Golang) është një gjuhë programimi moderne, me kod të hapur e zhvilluar nga Google. Go është projektuar që të jetë e shpejtë, efikase dhe e lehtë për t’u përdorur, me fokus në konkurrencën. Popullariteti i Go është nxitur nga shkathtësia dhe lehtësia e përdorimit të tij. Ai është i përshtatshëm për ndërtimin e serverëve të uebit, mjeteve të rrjetit dhe softuerit të sistemit, si dhe për aplikacione celulare dhe desktop. Natyra e tij me kod të hapur ka çuar gjithashtu në zhvillimin e një komuniteti të zhvilluesve që kontribuojnë në rritjen dhe zhvillimin e tij. Si përfundim, Go është një gjuhë programimi moderne dhe e gjithanshme që ofron një gamë të gjerë karakteristikash dhe përfitimesh për zhvilluesit. Thjeshtësia, mbështetja e konkurrencës dhe efikasiteti e bëjnë atë një zgjedhje të shkëlqyer për ndërtimin e aplikacioneve shumë të njëkohshme dhe të shkallëzueshme.

Konkluzion

Në këtë blog kemi zgjedhur gjuhët programuese që janë në trend dhe që vlerësojmë se nëse ju jeni në fillim te karrierës tuaj si programer/e, me patjetër ju rekomandojmë të filloni me ndonjërën prej këtyre gjuhëve programuese që i kemi përmendur më lartë. Si përfundim, ndërsa teknologjia vazhdon të përparojë dhe industritë bëhen gjithnjë e më digjitale, mësimi i një gjuhe programimi është bërë një aftësi teknologjike mëse e nevojshme. Çdo gjuhë ka veçoritë dhe karakteristikat e veta unike, duke i bërë ato të përshtatshme për zgjidhjen e problemeve të ndryshme në botën e programimit. Është thelbësore të vlerësoni qëllimet dhe interesat tuaja përpara se të zgjidhni një gjuhë për të mësuar. Duke mësuar një ose më shumë nga këto gjuhë që janë në trend, do të pajiseni me aftësitë e nevojshme për të pasur gjithnjë sukses në botën e teknologjisë.

Shkruajti:
Artan Abdulla